söndag 5 april 2020

Sång 2: Titta vi flyger!/Hei, me lennetään!

Titta vi flyger!


Magneten riktar Aniara mot Mars. Rutinmässigt, lugnt och utan vibrationer. Ingen kunde ha anat att hela partiet skulle gå vilse.

Vad en spoiler! Det är mycket vanligare at presentera huvudpersonerna innan något händer. 

Författaren rullar ut konstiga ord, eller scifi nonsens. Jag tycker att det är klokt. Den vanliga läsaren är inte intresserad av hur allt fungerar men om vad det kan göra med det. Hur många av oss vet hur en smartphone fungerar?

Aniaras avgång påminner om en rymdshiss.


"Och likt en jättepuppa utan viktgyreras Aniara vibrationsfrittoch utan varje störning bort från Jorden."





Hei, me lennetään!


Goldonderi Aniara lähtee matkaan. Gyrojutskat nostavat aluksen kiertoradalle rutiininomaisen rauhalliseen tapaan. Mutta kukaan ei voinut aavistaa, että tämä matka veisi ei pelkästään pois maasta, vaan myös koko aurinkokunnasta.

Ensimmäinen laulu oli kuin kirjailija haluaisi tervehtiä, salakavalasti kutsua maailmaansa. Toisessa laulussa alkaa outojen sanojen vyöryttäminen esiin. Kääntäjän painajainen (tai itse Saatanan homma), kuten Meriluoto jälkipuheessaan mainitsee.


Lähtöä kuvataan vihjauksin, runomuodossa ja outoja sanoja käyttäen. Nyt, yli 60 vuotta julkaisemisen jälkeen kuvaus kuulostaa kovasti avaruushissiltä. Sellaiseksi se on myös tulkittu vasta julkaistussa elokuvassa.

Martinson tekee viisaasti ollessaan selittämättä tarkemmin teknisiä yksityiskohtia. Hän varmasti tunsi Tsiolkovskin teorian, mutta samalla tiesi, että tavalliset ihmiset ovat kuitenkin kiinnostuneita etupäässä siitä, mitä tekniikalla voi tehdä. Kuinka moni tietää, miten älypuhelin toimii?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar